Megjelent Molnár Antal, a HUN-REN BTK Történettudományi Intézet igazgatója Magyar kutatások a Vatikánban a moldvai magyarság történetéről című kötete a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség (METEM) kiadásában.


A Moldvára, a moldvai katolikusok történetére vonatkozó anyaggyűjtés és feldolgozás a kezdetektől fogva a vatikáni magyar kutatások önálló vonulatát képezték, és párhuzamosan haladtak a román kutatásokkal, hol egymást erősítve, hol pedig egymás ellen dolgozva. A magyar és román történészek vatikáni munkásságának összehasonlító elemzésére ugyanakkor eddig még nem került sor.

vatikan moldva2

A szerző összetett célt tűzött ki maga elé, ennek megfelelően forrásai is többrétegűek. Egyrészt leltárt készít a nyomtatásban megjelent művekről, másrészt számba veszi a magyar részről folytatott levéltári gyűjtőmunka kéziratban maradt eredményeit. Ezt követően ismerteti a levéltári kutatások tudománypolitikai, tágabban történeti kontextusát és ennek hatását a tudományos munkára, végül pedig rekonstruálja a kutatások pontos történetét. Mindennek eredménye egy meglehetősen rendhagyó historiográfiai tabló, amely egyszerre vállalkozik a kutatások objektív eredményeinek értékelésére és a történészi munka politikai és kulturális környezetének bemutatására. Ennek érdekében valamennyi érintett kutató (olykor rendezetlen vagy a család tulajdonában levő) hagyatékát felkutatta, és dolgozott az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában is.  

A kötet itt elérhető, letölthető (PDF).