Az Eötvös József levelezésének kiadására szerveződött és intézetünkben működő kutatócsoport Cieger András és M. Lovas Krisztina szerkesztésében tanulmánykötetet jelentetett meg 2023 karácsonyán, a Magyar Nemzeti Múzeum kiadásában. 

A kiadványba a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont munkatársai közül Cieger András (tudományos tanácsadó, osztályvezető, Történettudományi Intézet), Gángó Gábor (tudományos tanácsadó, Filozófiai Intézet) és Völgyesi Orsolya (tudományos főmunkatárs, Történettudományi Intézet) írt tanulmányt.

A „Mi célod volt más, mint az emberiség boldogítása?” Beszédek és tanulmányok báró Eötvös József halálának 150. évfordulója alkalmából című kötet fülszövege:

„A mindennapos politikai küzdelmekben és a megfeszített hivatali munkában felőrlődő Eötvös József bárót (1813–1871) magasztos célok vezették: szépíróként, politikai gondolkodóként és miniszterként a 19. századi magyar liberális nemzedék kiemelkedő alakja volt, aki szűkre szabott földi pályafutása során maradandó életművet alkotott: írásai, gondolatai és tettei mély és hosszú távú hatást gyakoroltak a polgárosodás útján elindult ország kultúrájára. Tartozunk tehát emlékének azzal, hogy időről időre felelevenítjük alakját, és átgondoljuk az őt foglalkoztató dilemmákat. Ennél is fontosabb azonban, hogy méltó módon megadjuk számára a végtisztességet.

Ennek napja érkezett el 2021. november 6-án, amikor ünnepélyes gyászszertartás keretében visszatemették eredeti nyughelyére Eötvös József és nagyszülei földi maradványait a második világháború idején feldúlt és kirabolt, ám nemrégiben helyreállított Szapáry–Eötvös-kápolna sírboltjába Ercsiben. A gyászszertartást megelőző napon pedig a meghívott szakemberek tudományos konferencia keretében tekintették át Eötvös József sokoldalú munkásságát.

A gyászszertartás során elhangzott emlékbeszédeket, valamint a népes hallgatóság előtt megtartott legfontosabb előadásokat és az újratemetés alkalmából készült tanulmányokat adjuk közre gazdagon illusztrált kötetünkben. Az itt olvasható elemzések az utóbbi években fellendült Eötvös-kutatás friss tudományos eredményeire támaszkodnak.”

A kötet tartalomjegyzéke és a szerkesztői előszó itt olvasható.