A Szent Korona Kutatócsoport nagy sikerű könyvbemutatója Pozsonyban

09A tanacskozas magyar es szlovak resztvevoi2017. március 14-én délután Pozsonyban külön rendezvény keretében mutatták be az intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt évekbeli legfontosabb tudományos eredményeit. A Prímási palota teljesen megtelt Tükörtermében megrendezett tanácskozáson és könyvbemutatón elsősorban a Kutatócsoport frissen kiadott szlovák nyelvű tanulmánykötetére, valamint a koronázási érmek 2016 végén megjelent nagyszabású katalógusára irányult a figyelem. A rendezvény meghívója itt olvasható.

02Ivo Nesrovnal fopolgarmester megnyitja a tanacskozastA Pozsony – a magyar királyok koronázóvárosa című nemzetközi tudományos rendezvényt Pozsony város főpolgármestere, Ivo Nesrovnal nyitotta meg, ami már önmagában is jelzi, hogy a kora újkorral foglalkozó szlovák és magyar történészek több évtizedes együttműködését immár a szlovák politika és nagyközönség is figyelemmel kíséri.

01Megtelt a Primasi palota TukortermeA Pozsony Város Levéltára, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete, intézetünk és a Szlovák Történelmi Társulat által közösen szervezett ülést Juraj Šedivý középkorász, a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara vicedékánja vezette le, aki bevezető előadásában Pozsony város fejlődésének legfőbb jellegzetességeit vázolta fel egészen a 16. század közepi koronázóvárossá válásáig.

03Palffy Geza eloadas kozbenŐt követte Pálffy Géza átfogó előadása a Lendület Kutatócsoport közel fél évtizedes munkájáról. A prezentáció a nemzetközi kapcsolatrendszerben működő interdiszciplináris kutatói team széles körű levéltári és múzeumi feltáró munkáját, legfontosabb felfedezéseit és eddigi tucatnyi kiadványát, végül pedig új koronafilmjét ismertette a nagyszámú hallgatósággal. A referátumot mesterien tolmácsolta volt kollégánk, G. Kovács László.

 

05Tunde Lengyelova a friss szlovak tanulmanykotetet mutatja beA tanácskozás következő állomásaként Tünde Lengyelová, a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete Kora újkori osztályának vezetője a Korridor Könyve/Koridor Knihy sorozatban napvilágot látott új szlovák nyelvű tanulmánykötetet (Koronázások és temetkezések: hatalmi rítusok és ceremóniák a kora újkorban) mutatta be. A kötet interdiszciplináris szemléletben a legfrissebb levéltári és művészettörténeti kutatások alapján a kora újkori pozsonyi uralkodókoronázások történetébe és az Esterházy, Pálffy, Székely és Thurzó famíliák 16–17. századi temetkezéseinek históriájába kalauzolja el az olvasót.

06Marek Budaj a koronazasi eremkatalogust prezentaltaEzt követően Marek Budaj, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeum Történelmi Múzeuma numizmatikusa a Kutatócsoport másik friss kiadványát, a magyar uralkodókoronázásokra 1508 és 1916 között kibocsátott koronázási érmeket és zsetonokat bemutató impozáns katalógust (CORONATIO HUNGARICA IN NUMMIS. A magyar uralkodók koronázási érmei és zsetonjai [1508–1916]) prezentálta. Úgy vélte, a Soltész Ferenc Gábor, Tóth Csaba és Pálffy Géza közös munkájaként, az intézetünk és a Magyar Nemzeti Múzeum együttes kiadásában megjelent kötet – a szisztematikus alapkutatásnak és gyönyörű kivitelnek köszönhetően – úttörő vállalkozás mind a pozsonyi koronázások kutatása szempontjából, mind a szlovák és a magyar numizmatika számára. A könyv páratlan betekintést kínál mind király- és királyné-koronázásaink históriájába, mind az azokra készült érmek különleges kincsestárába.

07Michal Duchon a varosi leveltar anyagaba nyujtott betekintestA konferencia utolsó előadását Michal Duchoň, Pozsony Város Levéltára levéltárosa tartotta, aki a nemrég a szlovák főváros igazgatása alá került archívum koronázási dokumentumaira és kutatási lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

08Iveta Plekov.alpolgarmester zarszavaVégül a tanácskozást Pozsony város alpolgármester-asszonya, Iveta Plšeková zárta, aki örömét fejezte ki az új kutatási eredmények, valamint a szlovák és magyar kutatók szoros együttműködése miatt, végül ajándékokkal köszönte meg az előadóknak és a szervezőknek a rendezvény sikeres lebonyolítását.

10Sorban alltak az erdeklodok a Lendulet kotetkertA rendkívül jó hangulatú könyvbemutató szépen bizonyította, hogy a sok évszázados közös magyar–szlovák történelem csak a két ország kutatóinak szoros együttműködésével, egymás anyanyelvére lefordított közös publikációkkal és az új felfedezések rendszeres megismertetésével vizsgálható és érthető meg a korábbiaknál objektívabban.

11Palffy Geza dedikalas kozbenA rendezvényen Lacza Tihamér magyar újságíró és rádiós készítette riportokat hamarosan a pozsonyi Szlovák Rádió magyar adásában hallhatják az érdeklődők, miközben az eseményről a Pozsonyi Városi Televízió is tudósított. Az tanácskozásról további képsorozatok itt, itt és itt láthatók.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata