BaranyK PalffyGKoronafilmDVD 20162016-ban Bárány Krisztián és Bárány Dániel rendezésében a FilmLab Bt. ismeretterjesztő filmet készített az intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport elmúlt évekbeli legfontosabb tudományos felfedezéseiről. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című, 65 perces alkotás keletkezéséről és újdonságairól a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című, 2017. január 1-jei műsorában Horváth Ágnes kérdezte Bárány Krisztiánt, Pálffy Gézát és a film egyik további szakértőjét és szereplőjét, Hermann Róbert történészt. A riportot itt hallgathatja meg (6 óra 43 perc 45 másodperctől).

Intézetünk kiadásában 2016 Karácsonyára önálló DVD-n is megjelent tudományos ismeretterjesztő film a magyarság legfőbb nemzeti ereklyéje, koronázási jelvényeink és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona több mint ezer év alatt Magyarország államiságának legfőbb szimbólumává vált. Ennek ellenére kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A 2012 óta működő Szent Korona Kutatócsoport ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni. Hogyan került koronánk a világhódító Szülejmán szultán kezébe? Mikor ferdülhetett el keresztje? Fejére tette-e Bethlen Gábor vagy Szemere Bertalan? Mit üzen a 21. század emberének a Szent Korona és a koronázási jelvények különleges együttese? A Bárány testvérek egyedülálló módon mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest) és nemzeti ereklyénk legfontosabb őrzési helyeire, közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A film elsőként mutat be eddig ismeretlen, páratlan értékű nemzeti és koronázási kincseket, úgymint a legkorábbi szent koronás magyar címerrel díszített országzászlót (1618), a legrégebbi Horvátország-zászlót (1647), a magyar királyi udvarmester gyémántokkal ékesített pálcáját az első budai koronázásról (1792), egy elveszettnek hitt koronázási jelvényt (az uralkodó koronázási cipőjét) vagy éppen koronánk legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolását az 1550-es évek közepéről.

A koronafilmnek 2017 januárjában további vetítései következnek: január 17-én Tapolcán, 18-án Veszprémben, 20-án valószínűleg Fonyódon, 26-án pedig Bécsben, a Collegium Hungaricumban láthatják az érdeklődők.