Skorka logoMagyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagja, Mordovin Maxim 2015. szeptemberétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával posztdoktori kutatási ösztöndíjban részesül. A pályázat címe A nemzetközi textilkereskedelem régészeti emlékei a középkori és kora újkori Magyarországon.

A pályázat egy olyan tárgytípus vizsgálatával kíván foglalkozni, mely a magyarországi szakirodalomból eddig szinte teljesen hiányzott, nevezetesen a textilplombákkal, másként posztóbárcákkal, posztópecsétekkel vagy ólombélyegekkel, azaz a nyugat-európai textilgyártás minőség- és eredetiségjelzőivel.

 

A háromévesre tervezett projekt két, egymáshoz szorosan kapcsolódó feladatot tűzött ki célként. Egyrészt a középkori Magyar Királyság területén előkerült plombák minél teljesebb összegyűjtését és katalogizálását, másrészt az egykori posztógyártási központok területéről ismert azonos vagy hasonló jellegű leletanyag felgyűjtését, mely a magyarországi plombaleletek eredetének meghatározását segítené. Itt olyan flandriai, németalföldi és németországi városokra kell gondolni, mint pl. Brugge, Leiden, Ypres, Tournai, Arras, Köln, Ulm és Nürnberg.

PlomA középkori Magyarországon előkerülő plombák jelentőségét jól jelzi, hogy az önmagában is keltezhető darabok egyszerre jelzik az általuk egykoron jelölt posztó előállítási, illetve a posztó-véget felbontási helyét is. Ezzel valójában – természetesen csak bizonyos kereteken belül – egy meghatározott kereskedelmi cikk teljes útvonala és készítésének ideje korát is meghatározható. Már az eddigi vizsgálatok is több újabb, Magyarországon feltűnő posztógyártó település nevével egészítették ki korábbi ismereteinket. Az írott források segítségével pedig a posztó minősége és értéke is megállapítható lehet. Ez utóbbihoz jelentősebb segítséget nyújthat a plombákon előforduló textillenyomatok elemzése.

Összességében a kutatástól a középkori és kora újkori magyarországi posztóimportról az írásos adatok alapján kialakított kép bővítése várható, és talán segíteni fog az országon belüli elterjedési térkép kialakításában is.