Penzveresszékesfehérvári önkormányzat, valamint a Városi Levéltár és Kutatóintézet 2018. augusztus 11-én 10:00 órai kezdettel konferencát rendez a városháza Dísztermében (Székesfehérvár 8000 Városház tér 1.) Pénzverés és temetés címmel. Az eseményen intézetünk, valamint a "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörétnet Kutatócsoport tagjai közül többen is előadóként vesznek részt:  Zsoldos Attila akadémikus, kutatóprofesszor, témacsoportvezető, Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs, a Kutatócsoport vezetője, Skorka Renáta tudományos munkatárs és Tóth Csaba régész, muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum). A meghívó itt látható.

 Skorka logo2018. június 26-án az M5 Mindenki Akadémiája sorozatban Weisz Boglárka, az intézetünkben működő MTA BTK TTI Lendület Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport vezetője tartott előadást. Érmék, hamisítók, textiláruk a középkori Magyarországon című prezentáció itt tekinthető meg.

textil meghivo small Oldal 1

Intézetünk "Lendület" Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Régészeti Intézet "Lendület" Mobilitás Kutatócsoport 2018. október 30–31-én Mixtura texturalis – Ember és textil a Kárpát-medencében II. címmel konferenciát szervez.

konf kezdoAz MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport megalakulása óta immár negyedik konferenciáját rendezte 2018. május 29-én és 30-án – ezúttal az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont épületében. A konferencia programja jól tükrözi a sokszínű tematikát, amely az elmúlt három évben a kutatócsoport munkáját jellemezte.

 kadas 1A Western Michigan University kalamazooi kampuszán immár 53. alkalommal rendezték meg az Egyesült Államok és a világ egyik legnagyobb nemzetközi középkor-történeti kongresszusát, melyen ez alkalommal az MTA BTK TTI „Lendület” Középkori Magyar Gazdaságtörténet Kutatócsoport tagjai, Kádas István és Gál Judit is előadásokat tartottak. A kongresszus keretében május 10. és 13. között összesen 552 szekciót, valamint kerekasztal-beszélgetést bonyolítottak le. A konferencia paneljei változatos témákat öltek fel, egyaránt megtalálhatók voltak tematikus, valamint módszertani szekció is. Noha a konferencia házigazdája a Western Michigan University volt, a különböző szekciópaneleket az Egyesült Államok, illetve Európa különféle középkor-kutató tudományos intézetei, illetve tudományegyetemei szervezték, és bonyolították le.

Középkori gazdaságtörténet

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata