„Lendület” Családtörténeti Kutatócsoport interdiszciplináris konferenciát rendez modernitás előtti szülő–gyermek kapcsolat témakörében. A konferencia címe: Apák és fiúk, anyák és lányok. Szülői szerepek, gondoskodás és tekintély a pre-modern családban (1500–1918). A konferencia időpontja és helyszíne: 2018. október 25–26., Humán Tudományok Kutatóháza (Bp. 1097 Tóth Kálmán utca 4.) Jelentkezni 2018. június 15-ig lehet az előadás maximum egy oldalas összefoglalójával és az előadó bekezdésnyi szakmai önéletrajzával a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen. A részletes felhívás itt és itt olvasható.

2018. április 9-én a "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport több tagja (Erdélyi Gabriella, Majorossy Judit, Mátay Mónika és Szilágyi Adrienn) tartott előadást féltestvérekről, mostohákról, újrakötött házasságokról, családi kapcsolatokról és az öröklés viszonyairól Belfastban, az ESSHC konferenciáján.

1 2 3 4 5 IMG 0405

sze chenyi honderu sc"Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport a közelmúltban blogot indított Mostohacsaládok címmel (a Mindennapok története blog oldalán). A most megjelent új poszt szerzője Fónagy Zoltán, intézetünk tudományos főmunkatársa, az írás pedig Széchenyi Istvánt a mostohaapa szerepében mutatja be. A teljes poszt itt olvasható.

wibrendis rosenblattA "Lendület" Családtörténeti Kutatócsoport új blogot indított Mostohacsaládok címmel (a Mindennapok története blog oldalán). Az első poszt szerzője Erdélyi Gabriella, intézetünk tudományos főmunkatársa, a kutatócsoport vezetője, az írás pedig egy református lelkész családjait állítja reflektorfénybe. A teljes poszt itt olvasható.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata