Térinformatikai rendszer kiépítése Magyarország és az Osztrák–Magyar Monarchia történetének tanulmányozásához. OTKA-programszám: K 111766. Időtartam: 2015–2017. Vezető kutató: Demeter Gábor. Résztvevő kutatók: Szulovszky János, Frisnyák Zsuzsa, Nagy Béla, Radics Zsolt, Pénzes János, Szabó Gergely, Bottlik Zsolt, Jakobi Ákos. Nagy Mariann.

A pályázat célja egy olyan térinformatikai programkörnyezet létrehozása (beleértve a hardveres és szoftveres állományt), amely képes arra, hogy tetszőleges szempontrendszerű, de kötött formátumú statisztikai táblázatok adatait térképeken megjelenítse, a megjelenítést automatizálja (GIS). Az alapkutatás célja a történeti Magyarország (Horvátországgal) valamennyi településének, továbbá az Osztrák–Magyar Monarchia járásainak térképi megjelenítése, valamint a népszámlálási adatok település- és járásszintű elektronikus rögzítése (1869–1910) oly módon, hogy a keletkező adatbázis az alaptérképekkel összekapcsolható legyen. Ez lehetővé teszi a társadalmi-gazdasági jelenségek térbeli és időbeli aspektusainak vizsgálatát, elősegítve a komparatív és trendkutatásokat. A térinformatikai környezet képes nagy mennyiségű adat együttes kezelésére (beleértve logikai műveleteket) ezáltal jelentősen lerövidítve a kutatás időigényességét. Cél egy átlátható, nyilvános és bővíthető adatbázis kialakítása. 
A projekt konkrét célja:
1.Az Osztrák–Magyar Monarchia járás szintű digitális térképének elkészítése, feltöltése adatokkal (adatbázis-építés).
2.A történelmi Magyarország település szintű digitális térképének elkészítése, feltöltése népszámlálási adatokkal (adatbázis-építés).
3.A digitalizált alaptérképek és az adatbázisok összekapcsolásával tematikus térképsorozat készítése járás- és településszinten.
4.A munkafolyamatok elvégzésére alkalmas szoftverek beszerzése, használati útmutató és a rögzített adatok alapján tanulmányok készítése, munkaállomás létesítése, tudástranszfer.
5. Kimenetek online közzététele

A 19. századi Magyarországon nemzetközileg is elismert színvonalú állami statisztikai adatgyűjtés folyt. Ennek digitális feldolgozása azonban máig hiányos. Miközben a geoinformatika megjelenésével a földrajz és a regionális tudományok művelői már régóta használják az automatizálható tematikus térképészet lehetőségeit, addig a történettudomány nem igazán él a tömeges statisztikai adatok térbeli megjelenítésének és elemzésének eszközeivel. Hiába digitalizálták a KSH összes népszámlálási adatait, Köztes-Európa, ill. a Monarchia történetéről megjelent atlaszok nem egységes szerkezetűek, és adatbázisuk nem is mindig bővíthető. A tematikus térképek nagy része nem GIS alapú, nem automatizált, ezért nagy mennyiségű adat együttes kezelése nehézkes.

 Ezen kíván változtatni a pályázat során létrehozandó adatmodell. Így számos folyamat térbeli aspektusának és a változások dinamikájának tanulmányozása válik lehetővé (foglalkozásszerkezet, vallási, etnikai szerk., természetes szaporulat, asszimiláció, gazdasági potenciál, területi egyenlőtlenség és kapcsolata az iparral, mezőgazdasággal, közlekedéssel.)