DSC 0058Az Orosz Kulturális Központ adott otthon 2017. november 9-én Az oroszországi forradalmak 100-ik évfordulója. Tanulságok a mai világpolitikai rendszer számára című orosz–magyar kerekasztal-beszélgetésnek. Ennek során Oroszország képviseletében Oleg Ivanov, a Diplomáciai Akadémia tudományos rektorhelyettese, Natalja Maszlakova-Klauberg, a Diplomáciai Akadémia Nyilvános Diplomácia és Világkultúrák Központjának vezetője, Alekszej Ljubimov, a Diplomáciai Akadémia Nemzetközi Jogi Központjának vezetője és Borisz Guszeletov, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézetének vezető munkatársa vett részt Valerij Platonov, az OKK igazgatója meghívására.

Bővebben...

convertA Nemzeti Örökség Intézete szervezésében létrejött NÖRI Klub beszélgetésén a mohácsi és a szigetvári nemzeti emlékhelyek múltja, jelene és jövője elevenedik 2017. október 26-án (csütörtökön) 17:00 órai kezdettel. A Fiumei Úti Sírkertben (Bp. 1086 Fiumei út 16–18.) tartandó rendezvényen az egyik vendég Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója, intézetünk igazgatója lesz. A további részletek itt olvashatóak.

OroksegAz Örökség Műhely következő kerekasztal-beszélgetésére 2017. szeptember 19-én (kedden) 16:00 órai kezdettel a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack-csarnokában (Bp. 1088 Múzeum krt. 14–16.) kerül sor a kiegyezés történelmi jelentőségéről és a 150. évforduló programjairól. A rendezvény egyik résztvevője Cieger András, intézetünk tudományos főmunkatársa. A meghívó itt látható.

SAM 0906Szentgotthárd város önkormányzata az idén is megrendezte Történelmi Napok című rendezvénysorozatát, amelynek keretében 2017. július 29-én kerekasztal-beszélgetésre került sor a közelmúltban megjelent a török hódoltsággal kapcsolatos kiadványokról. A rendezvény címe (Sorsforduló a folyó mentén) az 1664-ben Szentgotthárdnál lezajlott csatára utalt, ugyanakkor a résztvevők – a legújabb publikációik fényében – igyekeztek megvilágítani, hogy mit is jelentett a folyóvíz a kora újkori török háborúkban. A beszélgetést intézetünk tudományos tanácsadója, Tóth Ferenc moderálta, aki közelmúltban jelentette meg Raimondo Montecuccoli 18. században népszerű Mémoires ou Principes de l’art militaire című klasszikus kötetét.

Bővebben...

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata