IMG 69572018. február 8-án a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban pódiumbeszélgetés keretében mutatták be intézetünk egykori tudományos tanácsadójának, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, Kosáry Domokosnak Magyarország és a nemzetközi politika 1848–49-ben  című monográfiáját, abból az alkalomból, hogy az 2017-ben Oplatka András fordításában, az Osztrák Tudományos Akadémia Kiadójának gondozásában megjelent németül is (Ungarn und die internationale Politik 1848–1849) A diszkusszióban – amelynek során a kötet bemutatása mellett szerzőjének életművét is méltatták a résztvevők – intézetünket Fónagy Zoltán tudományos főmunkatárs képviselte.

ST2018. február 13-án (kedden) 11:00 órai kezdettel kerül sor intézetünk Tanácstermében (Bp. 1097 Tóth Kálmán u. 4., B ép., V. em.) Stark Tamás tudományos főmunkatárs „…Akkor aszt mondták kicsi robot” A magyar polgári lakosság elhurcolása a Szovjetunióba korabeli dokumentumok tükrében című dokumentumkötetének bemutatójára. A részletes meghívó itt olvasható.

Nezzuk meg 2018 01 052018. január 18-án került sor Vasváron az intézetünk gondozásában a közelmúltban megjelent A szentgotthárdi csata és a vasvári béke. Oszmán terjeszkedés – európai összefogás című könyv bemutatójára. A munkát Tóth Ferenc, intézetünk tudományos tanácsadója, a kötet egyik szerkesztője ajánlotta az olvasók figyelmébe.  A tanulmánykötet mellett még két másik, szintén vasvári vonatkozású kiadványt – A 800 éves a domonkos rend Magyarországon és a Matróznaplók című könyveket – is bemutattak a munkák szerkesztői és szerzői. A rendezvénynek a vasvári Békeház adott helyet, amelyben – a helyi hagyomány szerint – a vasvári előzetes békeszerződést aláírták. A könyvbemutató meghívóját itt lehet megtekinteni.

bences konyvbemutato meghivo2018. január 22-én (hétfőn) 11:00 órai kezdettel kerül sor a Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I. című kötet bemutatójára a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában (Bp. 1014 Bécsi kapu tér 2–4.). A rendezvényen, amelyen részt vesz Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát is, Balogh Margit, intézetünk tudományos főmunkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont titkárságvezetője mutatja be a kötetet. A meghívó itt látható.

magyar emlkek borto2018. január 16-án (kedden) 17:00 órai kezdettel mutatják be Kovács István, intézetünk ny. tudományos főmunkatársa és Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa Magyar emlékek Lengyelországban című kötetét a budapesti Lengyel Intézetben (Bp. 1065 Nagymező u. 15.). Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.  A részletes program itt olvasható.

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata