KonfA magyar holokauszt: áldozatiság és emlékezet címmel kerül sort konferenciára a Central European University és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont szervezésében 2017. december 18-án konferenciára a Humán Tudományok Kutatóházában. A rendezvényről szóló videó itt tekinthető meg.

DABBartha Ákos, intézetünk posztdoktor kutatóként foglalkoztatott tudományos munkatársa Kétszeresen kisebbségben. Egy katolizált zsidó család a két világháború közti Debrecenben: a Fahidiak címmel tartott előadást Debrecenben, a 2018. január 25–26-án megrendezett Városi identitás és a kulturális emlékezet rétegei a kora újkortól napjainkig című tudományos konferencián.

Bővebben...

TeaserCASA varsói European Network Remembrance and Solidarity és az oldenbuergi Federal Institute for Culture and History of the Germans in Eastern Europe szervezésében, többek között intézetünkkel mint partnerrel együttműködve kerül sor Berlinben 2018. január 31. és február 2. között a Central and Eastern Europe after the First World War című nemzetközi tudományos konferenciára. Intézetünket Pók Attila tudományos tanácsadó, igazgatói megbízott  és Szarka László tudományos főmunkatárs, témacsoport-vezető, az első világháborús OTKA-kutatócsoport vezetője képviseli a rendezvényen. A részletes program itt olvasható.

Tri100Az MTA BTK „Lendület” Trianon 100 Kutatócsoport és az ELTE BTK Néderlandisztika Tanszéke, abból a célból, hogy összegezze az eddig felhalmozott tudást a kérdésben, egyúttal új szempontokat fogalmazzon meg és utakat nyisson a kutatásban, Budapestre, 2018. november 9–10-én kétnapos konferenciát hirdet menekülés, háború utáni népességmozgás, -mozgatás, menekültek integrációja témakörében

Bővebben...

BrusszelKecskés D. Gusztáv, Intézetünk tudományos főmunkatársa 2017. december 4‒5-én Brüsszelben részt vett a Le pouvoir des intellectuels, le “pouvoir des sans-pouvoir” (selon Vaclav Havel)/Az értelmiségiek hatalma, a „hatalomnélküliek” hatalma (Vaclav Havel szerint) című nemzetközi konferencián. A Belga Királyi Akadémián tartott program azt tárgyalta, milyen magatartásokat tanúsítottak értelmiségiek diktatórikus körülmények között. Kecskés D. Gusztáv Ferenc (François) Fejtő, de la dissidence à l’engagement című előadásában Fejtő Ferenc példáját mutatta be, akinek az 1940-es évek második felében és az 1950-es években a Francia Kommunista Párt kulturális dominanciájával kellett megküzdenie a publikálás érdekében. A konferencia programja itt olvasható.

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata