Kovács AAz Erdélyi Múzeum-Egyesület meghívására intézetünk képviselői – Fodor Pál főigazgató, Zsoldos Attila témacsoport-vezető (Középkori témacsoport), Glück László tudományos segédmunkatárs (Kora újkori témacsoport), Stefano Bottoni tudományos főmunkatárs (Jelenkortörténet témacsoport) és Jakó Klára tudományos munkatárs (Tudományos információs témacsoport, szomszédsági részleg) részt vettek a Kolozsváron 2013. november 22-én és 23-án megtartott Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozaton, amely idén 12. alkalommal került megrendezésre és a Velünk élő tudomány címet viselte.

MunkaFodor PZsoldos AttilaGluck LBottoni társaink erdélyi jelenléte szervesen illeszkedik a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet szomszédsági osztályának célkitűzéseihez, valamint intézetünk és az Erdélyi Múzeum-Egyesület közötti együttműködési szerződés keretei közé, mely alapvető feladatának tekinti, hogy szorosabb kapcsolat és valódi tudományos együttműködés alakuljon ki a két intézmény, illetve a magyarországi és az erdélyi magyar történetkutatás képviselői között. A Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatán tartott előadásaikkal intézetünk munkatársai hozzájárultak az anyaországi kutatási eredmények erdélyi megismertetéséhez. Fodor Pál  a plenáris ülésen szerepelt, előadásának témája A török hagyaték a magyar történelemben volt. A történelem szekció keretein belül Zsoldos Attila A királyi hatalom és az oligarchák a 13–14. század fordulón, Glück László A társadalmi státusok deformációja az öt máramarosi városban a 16. század végétől és Stefano Bottoni DEME Kutatóintézetébeniskurzív diktatúra? A GyaluCeauşescu-rendszer és a romániai magyarság erőszak és engedmények között címmel tartotta meg előadását.
Munkatársaink meglátogatták az Erdélyi Múzeum-Egyesület Történeti Kutatóintézetét, mely az erdélyi magyar középkor- és koraújkor-kutatás jelentős műhelye, valamint együttműködési szerződést írtak alá a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézetével. Ezt követően a vendéglátókkal együtt megtekintették a magyar kulturális örökség egyik fontos erdélyi emlékét, a nemrégiben utolsó tulajdonosai leszármazottjának, Barcsay Tamásnak birtokába visszakerült gyalui várkastélyt, mely a gondoskodás hatvanévnyi hiánya után talán ismét elfoglalhatja az őt megillető helyet műemlékeink, történelmi emlékhelyeink között.

Jakó Klára