mitadtakahabsburgok0012018. október 10-én előadást tartott Pálffy Géza, intézetünk tudományos tanácsadója, a "Lendület" Szent Korona Kutatócsoport vezetője és ifj. Bertényi Iván, intézetünk tudományos főmunkatásra, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója az Eötvös Csoport és a Társadalmi Reflexió Intézet szervezésében. Arra keresték a választ, vajon mit adott Magyarországnak a Habsburg-család? A részletes beszámoló itt olvasható az Újkor.hu-n.

Frontiers2018. október 11-én előadást tartott Zágrábban a Frontiers of peace: a shared cultural haritage című konferencián intézetünk tudományos főmunkatársa, Andreas Schmidt-Schweizer The significance of the Pan-European Picnic of Sopron (19th of August 1989) címmel. A rendezvény részletes programja itt tekinthető meg.

Wroclavi konf kep2018. október 4–5-én Wrocławban a Nemzeti Emlékezet Intézete szervezésében nemzetközi konferenciát szerveztek Közös történelmünk. Ötven év tapasztalata a lengyeleknek, a cseheknek és a szlovákoknak a függetlenség, a megszállás és a totalitárius rezsimek közötti időszakáról, 1918–1968 címmel. Intézetünkből Janek István tudományos munkatárs vett részt mint előadó Magyar–csehszlovák diplomáciai kapcsolatok 1918–1939 között és a lengyel külpolitika című előadásával. A konferencia részletes programja itt tekinthető meg.

Közelgő eseményeink

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata