UW2016. november 15-én előadást tartott intézetünkben Oliver Jens Schmitt, az Univeristät Wien oktatója. E látogatása során merült fel az a gondolat, miközben az intézetünk és az egyetem közötti kapcsolatok bővítésének részleteiről esett szó, hogy a Bécsi Egyetemen miért nincs a magyar történelemmel foglalkozó előadássorozat, mégpedig olyan, amelyet kifejezetten magyar kutatók tartanak. A hiánypótló rendezvénysorozat megvalósításának kidolgozásában részt vett ifj. Bertényi Iván  a Bécsi Magyar Történeti Intézeti igazgatója, intézetünk tudományos főmunkatársa, valmint Pálffy Géza, intézetünk tudományos tanácsadója,  az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport  vezetője és Csaplár-Degovics Krisztián, intézetünk tudományos főmunkatársa.

Bővebben...

ser2017. október 19-én a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága Forradalmak és kölcsönhatások 1917. Orosz Birodalom – Szovjetunió – Oroszország címmel szervezett konferenciát. Intézetünket Seres Attila tudományos munkatárs képviselte, aki Pozícióharc a Központi Bizottságban és a központi feketeföldes övezet termelési problémái. Az SZKP Tambov megyei pártbizottságának válsága 1975–1978 címmel tartott előadást. A konferencia teljes programja itt tekinthető meg.

dumtsa emlekev 300x211A budapesti Szerb Intézet 2017. október 26-án nemzetközi konferenciát rendez Dumtsa 100 Emlékév keretében Szentendre első polgármestere, Dumtsa Jenő életművéről és a város századfordulós etnikai–kulturális viszonyairól, mindennapjairól. A rendezvény programja itt tekinthető meg. A budapesti, szentendrei, újvidéki, belgrádi előadók között Intézetünket Ábrahám Barna tudományos munkatárs képviseli.

Todev2017. október 25-én 17:00 órai kezdettel Iliya Todev a Bolgár Tudományos Akadémia Történettuodmányi Intézet volt igazgatója, a 19. századi bolgár újjászületés vezető kutatója, intézetünk és a Bolgár–Magyar Történész Vegyesbizottság vendégeként könyvbemutatóval egybekötött előadást tart Az állami és politikai dualizmus eszméje a bolgároknál és a magyaroknál: hasonlóságok és különbségek címmel a Bolgár Kulturális Intézetben (Bp. 1061 Andrássy út 14.). A részletes program itt olvaható.

 

Sofia2017. október 18-án Szófiában tartják a bolgár–magyar barátság napját, melynek alkalmából Penka Peykovska, a Bolgár–Magyar Történész Vegyesbizottság–Magyar Történész Vegyesbizottság bolgár tagozatának titkára konferenciát szervezett, amelyben a Bizottság is érintett. A tudományos fórum célja a hungarisztika legújabb eredményeinek megismertetése különböző a tudományterületek képviselői révén (társadalomtudományok, közgazdaságtan, természettudományok, bölcsészettudományok). A meghívó a részletes programmal itt olvasható.

Közelgő eseményeink

Nincsenek események

refo500-logo

Munkatársaink önálló blogjai

A hétköznapi élet története 
A tankönyvön túl

 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata