TN6 ID22 305110Minden egész eltörött... A Nagy Háború emlékei címmel a Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában, a Tempevölgy könyvek sorozatban jelent meg egy első világháborúról szóló tanulmányokat tartalmazó könyv. A kötetet intézetünk tudományos munkatársa, az első világháborús OTKA-kutatócsoport tagja, Katona Csaba szerkesztette, a szerzők között pedig Ábrahám Barna, Demeter Gábor, Hornyák Árpád, Katona Csaba és Szarka László képviseli intézetünket. A kötet címlapja itt tekinthető meg, tartalomjegyzéke itt olvasható, további információk pedig itt érhetőek el.

matyas kiraly thuroczy fit 640x100002017. április 23-án intézetünk tudományos munkatársa, Horváth Richárd Mesék és sztereotípiák helyett: Mátyás király és uralkodása című írását jelentette meg a Magyar Tudományos Akadémia honlapja. A király személyét és uralkodását a legújabb kutatások fényében feltüntető tanulmányt, amely teljes egészében itt olvasható, átvette az Origo is, illetve az M1 csatorna Ma reggel című műsorában ennek nyomán nyilatkozott intézetünk tudományos munkatársa, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont kommunikációs referense Katona Csaba. A felvétel itt látható.

Befejeződött a GISta Hungarorum (OTKA K 111 766) projekt, amelynek keretében intézetünk munkatársai  (Demeter Gábor, Szulovszky János, Frisnyák Zsuzsa, Nagy Béla, Fónagy Zoltán) az Eötvös Loránd Tudományegyetem földrajzosaival (Bottlik Zsolt, Jakobi Ákos), a debreceni geográfusokkal (Radics Zsolt, Németh Gábor, Pénzes János), egyetemi hallgatókkal, doktoranduszokkal és Pécsről Nagy Mariann közreműködésével a dualizmus kori Magyarország, Horvátország és az Osztrák–Magyar Monarchia statisztikai adatainak adatbázisba történő rögzítését, egy térinformatikai rendszer kiépítését és az eredmények részleges kiértékelését vállalták.
Bővebben...

KollA kollektivizálás második hulláma megkezdése 60. évfordulójára meghirdetett emlékév keretében Apáink földje címmel rövidfilm készült a kuláküldözésről és a kollektivizálásról. A film elkészültét történész szakértőként segítette Horváth Gergely Krisztián, intézetünk tudományos főmunkatársa is. A film megtekinthető itt, míg az emlékév eseményei itt követhetőek nyomon.

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata