magyar emlkek bortoMagyar emlékek Lengyelországban címmel jelent meg Kovács István, intézetünk nyugdíjas munkatársa, volt krakkói főkonzul és Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa közösen írt könyve az Antall József Tudásközpont kiadásában. A könyv 320 oldalon több mint kétszáz Lengyelországban található magyar vonatkozású emlékhelyet mutat be. A Gedai Csaba és Tóth Tibor fotográfiáival gazdagon illusztrált kötet nem csak a magyar–lengyel történelmi és kulturális kapcsolatok iránt érdeklődők, hanem a Lengyelországba látogató magyar turisták számára is hasznos kiadvány. A könyv megvásárolható a nagyobb könyvesboltokban.

 

history 2017 12Józef Klemens Piłsudski lengyel katona, politikus, államférfi 1867. december 5-én, pontosan 150 évvel ezelőtt született. Piłsudski a 20. századi lengyel történelem legmeghatározóbb alakja, a független lengyel állam megteremtője, aki máig hatással van a lengyel politikai gondolkodásra. Kalandos életéről, eszméiről, céljairól, és gyakorlati politikájáról Mitrovits Miklós, intézetünk tudományos munkatársa írt a BBC History Magazin 2017. decemberi számába.

Kappanyos2 borito1 kicsiE nagy tivornyán – Tanulmányok 1916 mikrotörténelméről címmel jelent meg az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában az Irodalomtudományi Intézet 2016 júniusában tartott interdiszciplináris konferenciájának előadásain alapuló, háromkötetesre tervezett sorozat második darabja. (Az első kötet címe: Emlékezés egy nyár-éjszakára – Interdiszciplináris tanulmányok 1914 mikrotörténelméről. 2015, Budapest, MTA BTK). A második konferencia (bővebben itt) azt a történelmi pillanatot állította a középpontba, amikor a kezdeti eufória átadja helyét a fásultságnak, amelyből két út kínálkozik: az eszképizmus és a háborúval való teljes szembefordulás. A kötetet Kappanyos András szerkesztette, ő írta az Előszót is, amely itt olvasható. A tartalomjegyzék itt tekinthető meg.

Bővebben...

borito vt2017 3 kicsiA Világtörténet legújabb száma 2017. november 21-étől kapható a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetben. A folyóirat idei harmadik száma „olyan tanulmányok gyűjteményét adja, amelyek földrajzi, kulturális vagy ideológiai határmezsgyék kialakulásáról, átlépéséről, illetve azok lebontásáról szólnak” – olvashatjuk a bevezető tanulmányban. Az új szám tartalomjegyzéke itt tekinthető meg.

Bővebben...

Kotet cimlapjaA napokban látott napvilágot Moszkvában a ROSZSZPEN kiadó jóvoltából a Magyar nemzeti kisebbség Csehszlovákiában az államközi kapcsolatok kontextusában 1944–1951 című, 116, eddig jórészt publikálatlan orosz levéltári iratot tartalmazó forrástár. A kötet megjelentetését intézetünk tudományos munkatársa, Seres Attila kezdeményezte, egyben ő a kötet egyik szerkesztője is. A kötet összeállításának előzményeire vonatkozó információk itt olvashatók. 

Az MTA kutatói pályázatai

Az MTA központi weboldala

AZ MTA kutatóintézet-hálózata